FOTO: PRIVAT

HANNA HØJGAARD VIEMOSE

HUR RÖR MAN SIG SOM MÄNNISKA PÅ DEN BRINNANDE JORDEN?

Den danske författaren Hanne Højgaard Viemose kommer att berätta om sitt liv på Island, hur det är att bo i ett land där jorden brinner. Hur det regelbundet bryter ut genom ytan i sprutande fontäner och strömmar av brinnande eld och sten, gaser och brinnande jordmassor; nya landskap växer fram. Hur berättar man som person i den här världen medan den går ner och stiger igen? Hur rör man sig som människa på den brinnande jorden? Hanne Højgaard Viemose kommer att läsa nya texter och ur sina tidigare verk. 


Hanne Højgaard Viemose är en dansk författare numera bosatt på Island. Hon är författare och utbildad i antropologi samt vid Forfatterskolen i Köpenhamn.

Hanne Højgaard Viemose debuterade skönlitterärt med romanen Hannah (2011), som är första delen i en romansvit. HHV, FRSHWN – Dødsknaldet i Amazonas (2019) är den tredje och senaste delen i sviten, och belönades med Montanas Litteraturpris 2019, samt nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2020 och till Politikens Litteraturpris 2019.

HHV, Frshwn. Dødsknaldet i Amazonas har av kritiker beskrivits som ett punkfeministiskt verk, som gör upp med strukturer på många plan, både genremässigt och innehållsmässigt. Romanen berättas genom en hudlös kvinna och hennes två barn vars monologer och röster i världen får sin egen röst och musikalitet.LÖRdag 14 OKTOBER KL. 15:15
Vindeln, FORUM


Arrangeras av Vindelns litteratur- och skrivarsällskap