foto: Carl-Johan Utsi

jag följer älven uppströms

En poesi- och musikföreställning av och med Pernilla Berglund och Axel Olle Sigurd Andersson.

 

I Pernilla Berglunds poesi utgör språket och platsen varandras förutsättningar samtidigt som de upphäver varandra oavbrutet. Ingen betydelse är självklar.

Multiinstrumentalisten och producenten Axel Olle Sigurd Andersson gör musik som lever i skogslandet, på myren och på lågfjällen.

Tillsammans har de skapat föreställningen Jag följer älven uppströms, där orden och klangen står i centrum. Ljudbilden rör sig från elektroniskt suggestiv till porlande klangrik. Rösten och musiken går i slingor och samplingar längs älven norrut och följer dikterna ifrån och fram till en plats och en sjö.


Pernilla Berglund (f. 1982) är poet bosatt i Umeå. Hon debuterade med diktsamlingen Tilltar 2013 (Teg Publishing) och för sin senaste bok Rätten tilldelades hon Norrlands litteraturpris 2020. Hennes poesi har översatts till bland annat danska, serbiska och ryska. Berglund är verksam som frilansande skribent, lärare/workshopledare och har tidigare arbetat som redaktör för den norrländska litteraturtidskriften Provins. 

Axel Olle Sigurd Andersson (f. 1983) är musiker och producent, bosatt i Áhkkavarrie utanför Arvidsjaur där han driver Tajgan Studios. Han jobbar med allt ifrån filmmusik, teatermusik till inspelning av artister och band. Som multiinstrumentalist rör sig Axel i många olika genrer och sammanhang och han arbetar mycket inom den samiska världen med jojk och traditionella uttryck. 


en del av invigningen - gratis
             månDAG 10 OKTOBER kl. 20:30
ammarnäs, ammarnäsgården


köp din biljett här
              lördag 15 oktober kl. 16:00
vindeln, skogen - forum