FOTO: ANITA MIDBJER

konst:

ANITA MIDBJER

UR JORDMÅN

Författaren och konstnären Anita Midbjer visar i denna utställning ur sin bok JORDMÅN - Akvareller Träsnitt Haiku (2018).


Anita Midbjer är född i Pålkem och är numera bosatt i Tvärålund. Hon är författare, konstnär och bildlärare. Som konstnär har hon haft utställningar över hela Sverige och på flera ställen i världen.

Anita Midbjer har sedan tidigare skrivit främst facklitteratur, men också illustrerat barnboken Lilli, farfar och norrskenet (2020), skriven av Elin Marakatt.


Boken JORDMÅN kom till i samband ned en utställning på Gällivare museum 2018. Anita Midbjer skrev haikudikterna utifrån de minnen från sin barndom som hennes egna bilder väckte.

Nu är hon med i Svenska haikusällskapets haikuverkstad och försöker fördjupa sig i haikuns väsen.

Haiku är en kortdikt som kan skrivas på en eller flera rader. Den är till synes enkel, men rymmer en hel upplevelse eller känsla och lämnar plats för läsarens fantasi. Haiga är en haiku i förening med en associativ bild av något slag.

En klassisk haiku är konkret beskrivning och innehåller ofta ett årstidsord. De tre raderna har stavelserna 5/7/5 där den tredje raden har en vändning som ger ett nytt perspektiv.


14 - 15 OKTOBER
VINDELN, DUNGEN - FORUM