Program LITTFORS 2024

Årets tema: Hitta hem




SORSELE kommun

Foto: Kajsa Kegen Lorentzon 

torsdag 3 oktober

Ammarnäs, Samegården

Kl. 18.00 Författarbesök med Johanna Westeson
Min kärlek till detta folk
Johanna Westeson berättar om sin debut Min kärlek till detta folk: frälsning och förtryck - farfars tid i Sápmi (Ordfront, 2024)
Johanna Westesons farfar, Hjalmar Westeson, var präst i Övertorneå, Karesuando och Gällivare under början av 1900-talet. Tiden präglades av tvångsförflyttningar, lapp-ska-vara-lapp-politik och rasbiologi. I boken utforskar Johanna både vilken roll hennes farfar spelade i samepolitiken och hur det koloniala arvet präglar Sverige och Sápmi idag. Boken är en resa i tid och rum, en djuplodande och personlig undersökning av den svenska kolonialismen, fördomar, kyrkans starka roll i samepolitiken och rasism då och nu.


Arrangeras av Sorsele bibliotek och Sorsele samisk förvaltningskommun

HELA VECKAN

5 - 13 oktober

Sorsele, badsjön

Poesi runt badsjön
Poesi runt badsjön, hela veckan
Målgrupp: alla oavsett ålder
Arrangör: Sorsele poesisällskap


Foto: Hanna Hörnberg

Lördag 5 oktober

Ammarnäsgården

Upplev en helkväll på Ammarnäsgården på temat Hitta hem. Lyssna till elevernas tolkning av temat, av musik, författarsamtal och poesi. Därtill god mat och dryck.


Kvällens program
Kl. 17.00 - 18.30 Litterär middag på Ammarnäsgården
Kl. 18.30 Jenny Sjöström inleder och leder kvällen. Elever vid Ammarnäs skola har tolkat årets tema Hitta hem.
Musik med Annika Jönsson
Kl. 19.00 Tal av LittFORS projektledare Hanna Hörnberg och Henrik Sjöström,  kultur- och fritidschef

Foto: Christer Nilsson

Kl. 19.10 Författarsamtal med Christer Nilsson
Åminnen och Kråkdoktorn – om att hitta hem
Christer Nilsson är professor emeritus i landskapsekologi vid Umeå universitet. Han debuterade skönlitterärt med romanen Åminnen 2021. Kråkdoktorn (2023) är hans andra roman.


Kl. 19.50 PAUS med bokbord

Foto: Sandra Hallnor

Kl. 20.00 Författarbesök av Tina Harnesk
Mödramärg
Tina Harnesk är född 1984 och bor på ett berg utanför Arvidsjaur med sin man och barn. Hon är uppvuxen i Jokkmokk. Hennes debut Folk som sår i snö utsågs till Årets Bok 2023 och rättigheterna har sålts till 20 länder. Mödramärg är baserad på hennes lulesamiska släkts öden och historien om silvergruvan i Kvikkjokk.
Arrangeras av Sorsele bibliotek


Kl. 21.00 Jojk av Sara-Helén Persson
Kl. 21.15 Poesivandring upp till Potatisbacken, med Sorsele poesisällskap
Från kl. 22.00 finns tapas att köpa på Ammarnäsgården

Foto: Ylva Gustafsson

SÖNdag 6 oktober

Gymnastiksalen Ammarnäs skola

Kl. 13.00 - 20.00 Giellačïrkuš - Språkcirkus
Med cirkus som tema och med hjälp av trollkarlen, clownen och akrobaten närmar vi oss våra samiska språk. Att vara nybörjare blir lite lättare om språket är en lek med utrymme för tabbar och tokigheter. Hur gör lindansaren när hon böjer verb? Vad gör clownen när han säger fel? Var i kroppen sitter sorgen över att inte kunna sitt språk? Hur kan sorg låta och se ut?
Här bjuds en i språkcirkusens värld med lek, jonglering och ritt på käpprenar.


Från 6 år 
Kl. 13.00-13.45 föreställning för barn
Kl. 14.00-14.45 Workshop för barn (föranmälan till ingrid.nylen@sorsele.se)
Kl. 18.00-18.45 Öppen föreställning


Arrangeras av Sorsele bibliotek

Foto: Daniel Olausson

Sorsele, Hook & Cup

Kl. 10.00 - 15.00 Poesiworkshop med David Väyrynen
Det särpräglade språket rymmer en annan värld: poesi-och skrivarworkshop med författaren David Väyrynen
Inte sällan är det när man närmar sig de där särskilda orden som spjällen öppnar upp, som minnena vecklas ut som klarast, som tankarna framstår som allra tydligast för den som skriver! Våra norr- och västerbottniska sätt att uttrycka oss rymmer fortfarande så många berättelser som förtjänar att berättas.
Därför samlas vi under fyra söndagstimmar för att skriva, prata text och fika tillsammans. Vi fokuserar på poesi, men känner oss fria att tänja på gränserna. Inga förkunskaper krävs: alla har någonstans att börja; någonting att berätta. Vi gräver där vi står. Och med det språkbruk som är vårt eget. Kom!

Deltagaravgift: 400 kr, inkl. fika och lättlunch
Max deltagare: 12 st
Anmälan till kontakt@sorselepoesi.se senast 29 september
 
Arrangeras av Sorsele poesisällskap, i samarbete med ABF och Sorsele kommun.


Sorsele kyrka

Kl. 18.30 Poesi och musik i Sorsele kyrka
Kursdeltagarna med David Väyrynen deltar. Musik med kören Cantarellis och Team Sorsele, under ledning av Helena Sandström. 
I samarbete med Sorsele poesisällskap, Svenska Kyrkan Sorsele församling och Sensus. 

Foto: Carina Bergström

MÅNdag 7 oktober

Sorsele, Piraten

Kl. 13.00 - 15.00 Kollektivt skrivande & bokbord på Piraten
Fri entré 
Arrangeras av Sorsele Poesisällskap i samarbete med Sorsele kommun

Foto: Polarbibblo

Sorsele bibliotek

Kl. 15.00 - 17.00 Polarbibblo besöker biblioteket
På Polarbibblo kan du som barn skicka in texter, teckningar och boktips och få dem publicerade på sajten. Du kan också läsa det andra barn skrivit, spela, lösa quiz och delta i vårt Lotteri med utlottning varje månad. Polarbibblo drivs av Regionbibliotek Norrbotten i samarbete med Biblioteken i Norrbotten. Det är helt gratis.
Under LittFORS är Polarbibblo på besök i Sorsele kommun! De har två öppna aktiviteter på Sorsele bibliotek och kommer också passa på att besöka förskolan i Gargnäs och Blattnicksele skola!


kl. 15-16 Häng på Bibblan
Kom och häng med Ugglan på Sorsele bibliotek!
Det blir olika roliga aktiviteter och du kan vinna en egen gosedjursuggla!


kl. 16-17 Spela in boktips
Vill du berätta om en bok du läst för alla kompisar på Polarbibblo.se? Kom till biblioteket och spela in ditt boktips tillsammans med Mervi och Ida från Polarbibblo! Du kan tipsa på vilket språk du vill!
För att spel in boktips krävs att vårdnadshavare fyller i en samtyckesblankett. De finns på plats i biblioteket eller kan hämtas här!


Arrangeras av Sorsele bibliotek och Polarbibblo

Foto: Daniel Olausson & Carina Bergström

Sorsele bibliotek

Kl. 18.00 Författarsamtal med David Väyrynen
Platsen, språket, texten
Poeten David Väyrynen debuterade med den prisbelönta samlingen Marken (2017). På Sorsele bibliotek möter han Carina Bergström, poet, författare och musiker, för ett samtal om hur formexperiment, norrbottenssvenska och kärlek till den egna platsen hjälpte honom att gestalta den malmfältska kulturen.
Samtalet avslutas med en kortare diktuppläsning.

Arrangeras av Sorsele Poesisällskap, Sorsele bibliotek och i samarbete med ABF

Foto: Sara Berglund 

TISdag 8 oktober

Sorsele bibliotek

Kl. 18.00 Författarbesök av Maria Broberg
Nattljus — mammor, magi och skogen
Maria Broberg berättar om sin nya roman Nattljus. En tät och stämningsfull berättelse om att lämna barndomen bakom sig. Om mödrar, döttrar och män. Om skönhetens magi och brutalitet.
Maria Broberg (född 1977) är uppvuxen i Piteå och är sedan ett tiotal år bosatt i Nedre Saxnäs. Hon debuterade med Bakvatten 2020, en roman som översattes till flera språk och hyllades av kritikerna. Maria Broberg är utbildad kulturjournalist och är idag verksam som kommunikatör, skribent och kommunpolitiker med hjärtat i glesbygds- och demokratifrågor. För debuten mottog hon stipendiet ur Gerard Bonniers donationsfond för år 2020.

Arrangeras av Sorsele bibliotek i samarbete med ABF

LYcksele kommun

Foto: Henke Olofsson

ONSDAG 9 oktober

Lycksele bokhandel

Kl. 18.00 Författarbesök av Madelene Edlund
Om rötter, ursprung och att hitta sin plats
Vi kom från Johannes är Madelene Edlunds första roman och berättar om ursprung och vad som bärs och färdas genom generationer. Det är en släktberättelse om människor i periferin, om de som jobbat och slitit för att hitta en plats, sin plats, sig. Människor som fört så mycket vidare till nästa generation, men kanske ändå nästan ingenting. Det handlar om att komma ifrån en kultur till en annan, från den samiska till den svenska. 
Vi kom från Johannes är en berättelse om generation efter generation som övergivits och inte har några ord för det. Om att räta på ryggen och gå vidare. Det börjar med Johannes.
Madelene Edlund är uppvuxen i Ångermanland, har tillbringat somrar i Lappland och bor i Skeppsvik, Västerbotten. Hon är utbildad i kreativt skrivande och konst, och har tävlat i poesi. Hon är tidigare publicerad i tidskrifter och antologierna Mera Kackel och amma arbete arv


Kostnad: 50 kr
Arrangeras av Lycksele Bokhandel, i samarbete med ABF


Foto: Hans Lundgren

TORSDAG 10 oktober

Medborgarhuset i Lycksele, Aspen

Kl. 18.30 Författarsamtal med Mats Jonsson & Åke Lundgren
I höst kommer två nya böcker om Christina Catharina Larsdotter, för många känd som Långa Lappflickan eller Stor-Stina. Hon väckte stor uppmärksamhet under 1800-talet på grund av sin ovanliga längd och övertalades att resa omkring och visa upp sig i Sverige och utlandet.
Åke Lundgrens Sápmis jättinna—Sanningen om Långa
Lappflickan
är en dokumentär biografi som bygger på ett stort faktamaterial insamlat under 50 års tid och Åke Lundgren ger en mängd nya fakta om Stinas fascinerande öde.

Foto: Frida Sjöberg


Mats Jonssons Stinas jojk är hans femte bok för unga läsare. I text och bild skildrar Mats Jonsson på sitt alldeles unika sätt historien om Stina och hennes samtid.

Kostnad: 50 kr (barn och unga gratis!)
Biljettköp via Tickster

Arrangeras av Lycksele bibliotek, Lycksele Bokhandel, Skogs– och samemuseet, ABF Mitt i Lappland och Liksjuon Sámiensiäbrrie




VÄNNÄS kommun

Foto: Hans Lundgren

TISdag 8 oktober

Vännäs bibliotek

Kl. 18.30 Författarbesök: Åke Lundgren
Om Sápmis jättinna - sanningen om den Långa lappflickan
Åke Lundgren berättar om sin senaste bok. Efter 50 års forskning i Christina Catharina Larsdotters öde kommer den stora dokumentära boken om henne, rikt illustrerad. ”Långa lappflickan” (2,18 lång) levde 1819–1854 och visades efter sin död på Karolinska institutets anatomiska museum. Nu har kvarlevorna återfunnits och återbördats till Malå. 

Arrangemanget är gratis men anmäl dig till
biblioteket@vannas.se eller 0935 - 141 80
Fika serveras!

Arrangeras av Vännäs bibliotek och ABF 

Foto: Britt Mattsson

fredag 11 oktober

Vännäsby bibliotek

Kl. 14.00 Barnteater:
Grisen som ville få det bättre


Lördag 12 oktober

Vännäs bibliotek

Kl. 10.00 Barnteater:
Grisen som ville få det bättre


Om teatern
Grisen Jönsson rymmer från livet i leran för att söka lyckan på annat håll. Det blir spännande, filosofiska, kärleksfulla, men också rent av livshotande möten ute i stora vida världen. Rolig och spännande musikteaterföreställning med Musikteater Skotte.


För vem? Passar bäst för barn från 4 till 8 år.
Kostar det? Nej, det är gratis att vara med.
Hur anmäler jag mig? Till respektive bibliotek:
Vännäs bibliotek:
biblioteket@vannas.se eller 0935-141 80
Vännäsby bibliotek:
vannasby.bibliotek@vannas.se eller 0935-141 90 

VINDELNS kommun


TISdag 8 oktober

Hällnäs sanatorium

Kl. 09.30 - 12.30 Berättarvandring
Vi samlas vid sanatoriet för en promenad på området, med möjlighet till lunch och skrivande på Hällnäs Folkets Hus.
Anmälan till: vindeln@carlaxelgyllenram.se

Arrangeras av Vindelns litteratur och skrivarsällskap.


Foto: Hanna Hörnberg

Hällnäs, Frälsningsarmén

Kl. 13 - 14.30 Kulturcafé med berättarfokus
Kulturkafé med temat Hitta hem, i ledning av Berättarnät Norr. Det bjuds på berättande och fika finns att köpa!


Arrangeras av Berättarnät Norr, Studieförbundet Bilda och Frälsningsarmén Hällnäs.


Foto: Nystedts foto

TORSdag 10 oktober

Vindelns hembygdsgård

Kl. 18.30 Berättelser, talesätt och dialekta ord från Rödåliden
Gammel ola från Degerfors jola
Berättelser, talesätt och dialekta ord från Rödåliden med omnejd. Medverkande: Laila och Lars Windelius.
Förboka plats genom att swisha 100 kr till 1234202479 (inkluderar kaffe, te eller festis)


Arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan och Vindelns hembygdsförening


Foto: Vindelns bibliotek

fredag 11 oktober

Vindelns bibliotek

Kl. 10.00 Sagofredag
Sagostund för barn från 3 år.
Vi läser en bok på temat Hitta hem
Yngre syskon är välkomna! Ingen anmälan krävs. 
Välkomna!


Arrangeras av Vindelns bibliotek


Foto: Privat, Silvia Orädd, Mikael Lundgren  

Vindelns folkhögskola

Kl. 09.30 - 16.30 Skrivardag
Välkommen till en heldag i skrivandets tecken!
I samarbete med LittFORS, Västerbottens Folkhögskola i Vindeln och ABF anordnar Vindelns litteratur- och skrivarsällskap en skrivardag under LittFORS 2024. Det finns 3 olika workshops att välja bland, ledda av Lars Mattsson, Anna Holmström-Degerman och Kent Lundholm. 
Kostnad: 375 kr. Lunch, för- och eftermiddagsfika ingår. Betalning och betalningsuppgifter sker i samband med anmälan. 
Läs mer och anmäl dig här!


Arrangeras av Vindelns litteratur- och skrivarsällskap, Vindelns bibliotek, ABF och Vindelns folkhögskola

Foto: Privat, Silvia Orädd, Mikael Lundgren  

Vindeln, Forum

Kl. 18.30 Litteraturafton
Välkommen till en litteraturafton på Forum. Gratis entré!


Kvällens program:
Kl. 18.30 Inledning
Kl. 18.45 Öppen scen
Läs en text eller sjung en sång. Max 5 min. Föranmälan krävs: vindeln@carlaxelgyllenram.se


Paus med fika


Kl. 19.15 Att hitta hem i sitt skrivande
Panelsamtal mellan Anna Holmström Degerman, Lars Mattsson och Kent Lundholm om att hitta hem i sitt skrivande, i berättelsernas språk och i skrivprocessens snåriga skog. Moderator: Carl Axel Gyllenram.


Kl. 20.15 Öppen scen
Läs en text eller sjung en sång. Max 5 min. Föranmälan krävs: vindeln@carlaxelgyllenram.se

Välkomna!


Arrangeras av Vindelns litteratur- och skrivarsällskap,  Vindelns bibliotek och Regionbibliotek Västerbotten


lördag 12 oktober

Vindelns bibliotek

Kl. 10 - 11 Shared reading
Välkommen till högläsning i grupp! Här deltar du på det sätt som du känner dig bekväm med. Är du van eller ovan läsare spelar ingen roll. Alla är välkomna.

I Shared Reading läser vi dikter och korta texter högt tillsammans. Under läsningen stannar vi upp och för att samtala och reflektera kring de tankar, känslor och minnen texterna väcker. Texterna delas ut på plats av en läsledare som också leder samtalet. Som deltagare behöver du inte förbereda någonting. Du deltar i gruppen genom att dela tankar, känslor och erfarenheter, läsa högt eller genom att bara lyssna.

Läsledare: Ingrid Rönnkvist
Anmälan görs till Vindelns bibliotek:
ingrid.ronnkvist@vindeln.se eller 0933 - 140 93


Foto:  Vindelns bibliotek

Kl. 11 - 14 Lilla konst i Kvarn
Förskolor i Vindelns kommun har skapat under årets tema Hitta hem. Kom under våra öppettider och se utställningen på biblioteket och gör vår Hitta-leta-jakt. 


Foto: Hanna Hörnberg

Vindeln, Renforsskolans matsal

Kl. 11.00 - 14.00 Bokmässa
Välkommen till Littfors bokmässa i Vindeln! 
På lördagen den 12 oktober kommer det i samband med program i Vindeln finnas en bokmässa i Renforsskolans matsal kl. 11-14. Författare, förlag, föreningar, studieförbund och företag ställer ut och informerar om sin verksamhet.

Arrangeras av Vindelns litteratur- och skrivarsällskap och Vindelns bibliotek

Foto: Dahlbergs konditori

Vindeln, Torget

Kl. 11.00 - 15.00 Dahlbergs konditori på Torget
Dahlbergs konditori kör pop-up-fik på Torget under dagen. Här finns möjlighet att köpa fika och enklare lunch.

Torget ligger i anknytning till Renforsskolans matsal och Vindelns bibliotek.

Foto: Britt Mattsson

Vindeln, Forum

Kl. 14.00 Barnteater:
Grisen som ville få det bättre
Om teatern
Grisen Jönsson rymmer från livet i leran för att söka lyckan på annat håll. Det blir spännande, filosofiska, kärleksfulla, men också rent av livshotande möten ute i stora vida världen. Rolig och spännande musikteaterföreställning med Musikteater Skotte.


Passar bäst för barn från 4 till 9 år.
Teatern är gratis men det är ett begränsat antal platser. 
Gratisbiljett finns att hämta på Vindelns bibliotek:
huvudbiblioteket@vindeln.se eller 0933 - 140 93


Arrangeras av Vindelns bibliotek

Foto: Hans Lundgren

Kl. 15.00 Författarbesök av Åke Lundgren
Om Sápmis jättinna - sanningen om Långa lappflickan
Åke Lundgren berättar om sin senaste bok. Efter 50 års forskning i Christina Catharina Larsdotters öde kommer den stora dokumentära boken om henne, rikt illustrerad. ”Långa lappflickan” (2,18 lång) levde 1819–1854 och visades efter sin död på Karolinska institutets anatomiska museum. Nu har kvarlevorna återfunnits och återbördats till Malå. 


Dagsbiljett för lördagens arrangemang finns att köpa här, på Vindelns bibliotek eller vid entrén i mån av plats


Arrangeras av Vindelns bibliotek och ABF

Foto: Sara Berglund

Kl. 16.15 Författarbesök av Maria Broberg
Nattljus — mammor, magi och skogen
Maria Broberg berättar om sin nya roman Nattljus. En tät och stämningsfull berättelse om att lämna barndomen bakom sig. Om mödrar, döttrar och män. Om skönhetens magi och brutalitet.
Maria Broberg (född 1977) är uppvuxen i Piteå och är sedan ett tiotal år bosatt i Nedre Saxnäs. Hon debuterade med Bakvatten 2020, en roman som översattes till flera språk och hyllades av kritikerna. Maria Broberg är utbildad kulturjournalist och är idag verksam som kommunikatör, skribent och kommunpolitiker med hjärtat i glesbygds- och demokratifrågor. För debuten mottog hon stipendiet ur Gerard Bonniers donationsfond för år 2020.


Dagsbiljett för lördagens arrangemang finns att köpa här, på Vindelns bibliotek eller vid entrén i mån av plats


Arrangeras av Vindelns bibliotek och ABF



Foto: Dahlbergs konditori

Kl. 17.00 - 18.15 Boka middag på Dahlbergs konditori
Förboka din middag på Dahlbergs konditori!
Begränsat antal platser.
Boka på bokning@dahlbergskonditori.se
Ange eventuella allergier och specialkost.



Från ca kl 18.30: Pop-up-fik på Forum med fika, mackor och tilltugg.

Foto: Fredrik Larsson 

Kl. 18.30 Författarsamtal med Christina Rickardsson
Vägen hem
Författaren och föreläsaren Christina Rickardsson debuterade med boken Sluta aldrig gå – från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland. Hennes bok har översatts till 16 språk och blev en bästsäljare inte bara i Sverige utan även i Brasilien och på Amazon. Hon har mottagit priser som talare och blivit hyllad i New York på Words Without Borders Gala.
Under LittFORS kommer Christina att läsa ett stycke ur manuset till hennes kommande bok och samtala om identitet, vad hem är och vad det innebär att tillhöra två världar. 


Dagsbiljett för lördagens arrangemang finns att köpa här, på Vindelns bibliotek eller vid entrén i mån av plats

Arrangeras av Vindelns bibliotek och ABF

Foto: Elvira Glänte 

Kl. 20.00 Författarsamtal med Ida Linde
Att inte återvända hem
Författaren och poeten Ida Linde i ett samtal med Hanna Hörnberg om den senaste romanen När man sparkar på en hund, om poesi vs prosa, om hemlängtan och det västerbottniska mörkret. 


Ida Linde är uppvuxen i Umeå, men bor numera i Stockholm. Hon debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För den kritikerhyllade romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. 2023 kom den mycket fristående fortsättningen -  När man sparkar på en hund


Dagsbiljett för lördagens arrangemang finns att köpa här, på Vindelns bibliotek eller vid entrén i mån av plats

Arrangeras av Vindelns bibliotek 

Foto: Miriam Semb Namork 

Kl. 21.00 Musik med duon Ava
Älven och havet
Ava består av gitarristen Nils Andersson och sångerskan Linda Bergström. Deras musik beskrivs som framåtsträvande kompositioner med flödande gitarrspel och intrikata melodier som navigerar i gränslandet mellan jazz och visa.


År 2014 i Malmö: I en enrummare omgiven av trafikens buller och pubarnas dunkande började gitarristen Nils Andersson längta hem till västerbottniska Vindeln. För att kanalisera sin hemlängtan började han komponera musik innehållandes lika delar, längtan, vemod och vardagsbetraktelser. Detta blev startskottet till Ava.
2024 kom deras senaste album Älven och havet, och innehåller nio originella kompositioner som i både text och musik reflekterar samtiden och Nils uppväxt i Västerbottens inland.


Lyssna på Avas musik på Spotify här och se deras musikvideo för låten Vägen här


Dagsbiljett för lördagens arrangemang finns att köpa här, på Vindelns bibliotek eller vid entrén i mån av plats


Arrangeras av Vindelns bibliotek och Studieförbundet Bilda

Foto:  Vindelns församling

SÖNdag 13 oktober

Vindelns kyrka

Kl. 11 Litterär gudstjänst
En gudstjänst fylld av poesi och musik med medverkande från när och fjärran. Kyrkfika!


Arrangeras av Vindelns församling


Umeå kommun

Foto:  Anna Drvnik

ONSdag 9 oktober

Umeå, Café Pilgatan

Kl. 18.30 Författarbesök av Anneli Furmark
Kattflickan och andra berättelser
Anneli Furmark , seriekapare och konstnär i samtal med Sofia Olsson om "Kattflckan och andra berättelser".
I fem sällsamma noveller skildrar Anneli Furmark i Kattflickan och andra berättelser stilla uppbrott genom livets alla skeden. Med den känsla för färg, stämning och humor som bara Furmark har berättar hon om det stora i det lilla. Om frukostflingor, skräck, tegelhus och prydnadsföremål - om kärlek, krig och fred. Och om död.


Entré 50:-/30:- för ungdom & medlemmar


Arrangeras av Kulturföreningen Pilgatan och ABF